Jdi na obsah Jdi na menu

11. Zpráva

20. 11. 2020

11. Zpráva

Vážení rodiče,

jsem moc ráda, že jsem se v minulém týdnu mohla s Vámi všemi společně i s dětmi potkat, s většinou z Vás to bylo sice online, ale i tak to bylo prima.

Poznatky a zkušenosti z distanční výuky s Vašimi dětmi, které jsme spolu probrali, jsou pro mne velmi přínosné a děkuji, že jste mi vše podrobně popsali.

Seznámila jsem vás také s tím, jak bude probíhat výuka čtení, psaní a matematiky  v dalším období.

  • První den ve škole si děti nejprve vzájemně ukázaly, obrázky a pracovní listy, které během výuky na dálku vytvořily a dle jejich názoru se jim nejvíce podařily. Všechny ostatní materiály, které mi děti odevzdaly, si průběžně prohlížím a těší mne, jak je děti vypracovaly.
  • Děti měly také radost, že si společně  přečetly dopis od kamarádů ze Čtyřlístku, který na ně ve třídě čekal a musely si přečíst, kde jej najdou. Všechny děti udělaly velký pokrok ve čtení, dávají dohromady a čtou již i delší slova.

Také všichni žáčci dokázali, že pěkně zvládají různé úkoly v matematice na sčítání.

  • Je pro nás všechny nyní trochu náročné si zvyknout na trvalé nošení roušek. Procvičování výslovnosti písmenek R a Ř s rouškou bylo opravdu veselé. Jsem však moc ráda, že už jsme zase ve škole, takže i toto jistě zvládneme.
  • Prohlédla jsem a opravila vypracovaná cvičení v učebnici českého jazyka a matematiky. Probrala jsem s dětmi, že se nyní hodně zaměříme na zlepšení úpravy, psaní správných tvarů a velikosti písma a číslic.
  • Také jsem poslala dětem domů modrý sešit s diktátem. Diktáty i jiná cvičení budeme psát do sešitu častěji, aby si děti zvykly psát do sešitu s linkami. Dětem jsem vysvětlila, že jedničkou budu hodnotit práci, která bude správná i pečlivě napsaná. Pokud ve cvičení budou chyby nebo nepěkná úprava či písmo, práci opravím, chyby s dětmi proberu a nebudu ji hodnotit známkou.

Opravené pracovní učebnice, pracovní listy a sešity budu vždy v pátek posílat dětem domů, abyste mohli sledovat, jak děti ve škole pracovaly.

Prosím, abyste si  práce dětí vždy přes víkend prohlédli, pokud dítě něco během vyučování nestihne nebo zapomene na domácí úkol nebo bude potřeba něco opravit, napíši to přímo do těchto materiálů. Přes víkend bude čas na doplnění.

  • Prosím, kontrolujte dětem penál. Měly by mít každý den ořezané 2 tužky, nůžky, tužkové lepidlo a fixy na tabulku.

Plán na příští týden 23. 11. – 27. 11.

Domácí úkol na pondělí 23. 11.

Děti přečtou text v učebnici ČJ na str. 58, vypracují další úkoly na této stránce podle zadání dole. Text obsahuje delší a pro děti těžká slova. Při nácviku čtení textu je tedy dobré, nejprve nacvičit hláskování a skládání těchto slov samostatně. Některé děti budou asi potřebovat pomoci s přečtením těchto slov dohromady . . . ( Slova – PŮJDEME, POSTAVÍME, PŘINESEME, HŘEBÍKY, VYKUKUJE, ŘEHOŘ, by  měly vyhláskovat a přečíst dohromady několikrát.)

ČJ

  • Při nácviku čtení obtížnějšího textu je také možné číst s dítětem střídavě. Dospělý čtenář přečte jedno slovo, žák přečte druhé slovo . . .Děti jsou tak nuceny být pozorné a text pro ně není tak dlouhý . . . Vždy je dobré zkontrolovat, zda dítě rozumí tomu, co přečetlo.
  • Při čtení by měly děti používat záložku a ukazovat si prstem.

Během týdne ještě procvičíme čtení slov a vět s písmeny R a Ř. Hodně se zaměříme na to, aby děti čtený text chápaly – hry, pracovní listy . . .

Probereme další písmena – Š a C, Č na stranách 59 – 62. Zde je již text psaný hustěji a menšími písmeny, což bude pro děti obtížnější čtení.

Uvolňovací cviky bychom měli vypracovat do str. 25

Ma

  • Procvičíme různé typy příkladů na sčítání  0 – 5, hlavně příklady s neznámou typ na str. 36, jednoduché slovní úlohy, pracujeme s kartičkami čísel . . .
  • Typy úloh:  „Myslím si číslo, když k němu přičtu 2, vyjde mi 5, jaké číslo to je?“ - Tyto úlohy jsou pro děti poměrně náročné.
  • Začneme s odčítáním. Budeme pracovat na str. 36, 38, 39. Zaměřím se také na správnou úpravu při psaní číslic a zápisu příkladů.

Prv

Budeme zkoumat, kde se v plodech ukrývají semena. V učebnici na str. 20, 21

Pokud Vám to půjde, prosím, aby děti přinesly v pondělí do školy 2 druhy ovoce, 2 druhy zeleniny.

Přeji Vám příjemný týden               V. Smetanová