Jdi na obsah Jdi na menu

2. Zpráva pro rodiče

13. 9. 2020

2. ZPRÁVA PRO RODIČE

Milí rodiče,

Máme za sebou 2 týdny ve škole. Vaše děti jsou ve třídě radostné a mají krásně bezprostřední chování. Vzájemná komunikace mezi dětmi i mnou nyní vypadá moc hezky. Probíráme jednotlivá pravidla chování, ta co mají děti dodržovat v kolektivu dětí, k vyučujícím i při vyučování. Vysvětluji dětem, že dodržování společných pravidel je nutné pro to, aby nám spolu bylo příjemně. Vše probíhá názornou formou. Také se učíme hodnotit svoji práci, umět se pochválit . . zamyslet se, co mi moc nejde, na čem musím zapracovat. . .

  • Již v minulém týdnu jsem děti rozsadila do skupinek, ve kterých pracovaly. Budeme v nich pracovat i nadále. Děti si skupinky pojmenovaly. Učíme se rozlišovat samostatnou práci a společnou práci ve skupině. Často se ale pohybujeme i po celé třídě a na chodbě, povídáme si v kroužku.
  • V příštím týdnu má být ještě letní počasí. Oblékejte, prosím, děti tak aby se mohly ve třídě svléknout do krátkých rukávů. V učebně je v tyto dny velké horko, větrání nepomáhá.
  • Děti se ve čtvrtek fotily samostatně i s celou třídou. Během 14 dnů Vám pošlu sadu fotek dětí, budete se moci rozhodnout, jestli fotky chcete.
  • Minulý týden v pátek chyběly již 4 děti. Prosím, abyste vždy děti hned týž den omluvily ( SMS, email). Pokud dítě bude chybět déle než 1 den, přijďte si, prosím, po dohodě pro úkoly. Pokud dítě chybí jenom 1den učivo, které má doplnit, označím v učebnici nebo na prac. listu.
  • Velmi prosíme, neposílejte děti do školy, pokud vykazují nějaké znaky nemoci (platí i pro rýmu.)
  • Jak jistě již víte z médií, všichni ve škole musíme nosit ve společných prostorách roušky. Děti je již minulý týden měly. Jenom připomínám, že by měly roušky být 2 a měl by na ně být sáček – v kapsičce v tašce.
  • Učebnice a jiné materiály se budu snažit posílat domů k nahlédnutí alespoň 2 krát týdně ( hlavně přes víkend ), abyste si prohlédly, jak Vaše děti pracují.
  • Prosím, veďte děti k tomu, aby si připravovaly potřebné věci do tašky s Vámi, později i samostatně. Nedělejte tuto práci bez dětí za ně. (Mnohokrát jsem v minulém týdnu slyšela tu známou větu: „ Máma mi to nedala“. A to i tehdy, kdy jsme hledanou věc potom v tašce společně našli.) Vám rodičům moc děkuji, že děti jsou již pro práci ve škole perfektně vybaveny vším podle seznamu. Vím, že začátek školního roku je vždy náročný.
  • Děti i my s as.Hankou  jsme zvládly  první „výtvarku“ s vodovými barvami. Byla to náročná činnost ale pro nás dospělé. Děti ve skupinkách společně vytvořily překrásný „kouzelný“ les i s kouzelnými bytostmi. Použili jsme už i nůžky. Sice jsme se u práce všichni pořádně zapotili, ale výsledek se povedl.

V týdnu 14. 9. – 19. 9. nás čeká:

V ČJ budeme pokračovat v rozkládání a skládání slov na hlásky, budeme se zase věnovat rozvoji slovní zásoby, trénování postřehu a zrakového vnímání. Různými hrami připravovat oči na čtení. Děti rády pracovaly se smazávací tabulkou při aktivitách typu Kimovy hry. Tento týden se seznámíme s písmeny O, U, A, E – v této fázi vždy pouze s velkým tiskacím tvarem. Nové písmeno vždy děti poznávají graficky a rozlišují  ve slovech sluchem. Děti, které již písmenka znají nebo dokonce trochu čtou, budou v hodinách dostávat také rozšiřující úkoly. Učivo je v učebnici str. 14 – 21. Nedivte se, prosím, pokud budeme některé části úkolů v učebnicích vynechávat. Není nutné mít všechna cv.  vypracovaná. Často děláme ke stejnému učivu mnoho jiných aktivit. Pokud bude potřeba, aby žák v učebnici nebo na PL nějaký úkol doplnil, práci popíšu, označím přímo v textu.  Při uvolňovacích cvicích  trénujeme správné držení tužky. Můžete si prohlédnout zde, abyste i vy vedli děti ke správnému držení psacího náčiní. http://www.grafomotorika.eu/uchopy-psaciho-nacini/

V Ma se budeme věnovat početním představám do 5, geometrickým tvarům a budeme psát číslo 1. Hrajeme různé hry k procvičení určitého počtu i orientaci v prostoru.

V této učebnici jsou pro děti velkou motivací postavičky ze Čtyřlístku. Učivo je v uč. str. 10 – 14.

V Prvouce se stále seznamujeme s prostředím školy a s třídními pravidly.

Příští pravidelnou týdenní zprávu již budete mít k dispozici v pátek. Přeji Vám krásný ještě letní týden.

V. Smetanová