Jdi na obsah Jdi na menu

Informace pro rodiče k období 18. 10. - 26. 10. 2021

15. 10. 2021

                      Informace pro rodiče k období 18. 10. – 26. 10. 2021

  • V uplynulém týdnu jsme opět pracovali ve skupinkách. Ve čtvrtek jsme s dětmi skupinovou práci hodnotili. Většině dětí se ve skupině pracovalo lépe než v běžných hodinách, tento způsob práce je i bavil. Hodně se dětem líbilo získávání bodů- tlapek. Kritické připomínky jsme společně probrali. Některým dětem vadilo, že si občas někdo pletl spolupráci s opisováním.
  • Připomínám opět, že se nám blíží lekce plavání. Zahájení kurzu se změnilo. 1. lekce proběhne až ve středu 24. 11. Pokud by byla nějaká další změna, budu Vás informovat. Prosím, o dodání zdravotního potvrzení o způsobilosti dítěte. Máme sice ještě čas. Budu však ráda, když nebudeme formality řešit na poslední chvíli.
  • Po podzimních prázdninách budeme ve třídě slavit halloween. Bylo by pěkné, kdybychom jej oslavili v maskách. Výuka bude probíhat formou úkolů se strašidelnou motivací. Předběžné datum v pondělí 1. 11. ještě potvrdím v příští zprávě. Na přípravu masky je tedy dost času. (Loni se děti v masce viděly pouze online). Tak bychom si to „ strašení“ mohli letos užít lépe, radostněji a hlavně spolu.
  • K výuce

Opět se opakuji, ale je to důležité. Prosím, abyste dohlédli na dodržování správné techniky při domácím nácviku čtení. Trvejte u dětí na tomto postupu zkvalitňování čtení: Nenechte je šeptat si slova dopředu nebo na ně koukat dlouho, než je vysloví nahlas. Děti by slova, která nepřečtou hned, měly nejprve vyhláskovat nahlas nebo je číst rovnou nahlas ale po částech, nedomýšlet si konce slov, či stále neopakovat začátek slova. Také se již učíme číst větu se správnou intonací na konci a správné čtení slov s předložkou. Předložku by měly děti číst dohromady se slovem, ne ji samostatně vyrážet. Tím, že v hodinách ČJ probíráme druhy vět, by tuto dovednost děti měly zvládat již uvědoměle.

  • Děti by každý den měly alespoň 20 minut číst nahlas, i když nemají čtecí domácí úkol.
  • Velmi Vás prosím o dohled při psaní úkolů nebo následnou kontrolu úkolů a upozornění dětí na případné chyby, pomoci dětem s opravou chyb. Některé děti nosí úkoly velmi nedbale vypracované nebo s množstvím chyb, takový úkol nemá smysl. Úkoly dětem dávám proto, aby si učivo doma procvičily, zopakovaly, nedostatky dotrénovaly podle svých individuálních potřeb.
  • V matematice procvičujeme již všechny typy sčítání a odčítání do 20, počítání se závorkami, s neznámou i slovní úlohy (sčítání a odčítání s přechodem 10 pomocí rozkladu). Od listopadu začneme již počítat do 100. Zvládnutí počítání do 20 všech typů příkladů je tedy nutné. V geometrii jsme zopakovali a prohloubili učivo o geometrických tvarech a tělesech. Začali jsme i rýsovat.
  • Děti by měly mít každý den 30 cm pravítko a ořezané tužky v penálu. Tužka by měla být tvrdá č. 3, aby dělala tenkou čáru.
  • V prvouce si povídáme o ptácích stěhovavých a stálých. Vědomosti, které by si děti měly osvojit, mají na PL v zelených deskách.
  • Tento týden budu děti hodnotit známkou:
  • V matematice: výše popsané učivo - viz typy příkladů v PS do str. 22
  • V ČJ: správné napsání věty přepisem i podle diktátu – velké písmeno na začátku a správné     znaménko na konci, poznávání a pojmenování druhů vět.

         Středa diktát vět, pojmenování vět 

Máme doma kočku Rózu. Pije Róza mléko? Rózo, neskákej na stůl! Ať má naše kočka malá koťátka. Kočku Rózu máme moc rádi.

         V prvouce: aktivita a práce v hodinách

Domácí úkol na pondělí 18. 10. 

Čtení: Víš, co čteš? str. 14, úkoly k textu str. 15, Hravá čeština: celá strana 13, případně dodělat označená cvičení v PS Ma do str. 20.

 

Přeji Vám pěkný týden                          V. Smetanová