Jdi na obsah Jdi na menu

Informace pro rodiče k týdnu 17. 1. - 21. 1.

14. 1. 2022

                                              Informace k týdnu 17. 1. – 21. 1. 2021

Opět jsme zvládli další týden ve škole s téměř 100% účastí dětí. Chyběla pouze jedna žákyně. Vzhledem k tomu, že se „covidová situace“ přiostřuje, hodně si přeji, aby nám to alespoň do těch jarních prázdnin vydrželo. Potom už bude snad lépe. Obávám se však, že v pondělí může být vše jinak. V pátek byla na patře naše třída jediná, ostatní jsou v karanténě. Prosím, nabádejte děti k dodržování všech hygienických pravidel. My ve škole to děláme také. Děti by měly mít asi raději respirátor, který jim velikostně padne. Občas mají děti roušky pro dospělé, které jim odstávají . . .

  • V uplynulém týdnu jsem více prací známkovala. Většina dětí se hodně snaží, aby předvedla to nejlepší. U známek v ŽK popisuji, o které učivo se jednalo a kde práci Vašich dětí najdete. Ve čtvrtek a v pátek práce děti nosí domů, abyste se mohli podívat, jak Vaše dítě pracovalo.
  • Pokud byste měli zájem o podrobnější informace k prospěchu, či jinému dění ve škole, pošlete mi email nebo SMS nebo zavolejte a domluvíme se.
  • Připomínám, že po dobu lekcí plavání přicházíme o středeční výuku. Učivo tedy doháníme i v pátek. Děti by v pátek měly nosit pomůcky na český jazyk i matematiku. Ve čtvrtek máme po dobu docházení na plavání místo dílny čtení prvouku.
  • Učivo, které bychom měli probrat do konce ledna, najdete v plánu na leden na třídních stránkách.
  • V učebnicích českého jazyka a matematiky je nyní málo materiálu k procvičování. K procvičení používáme různé jiné materiály a pracovní listy, které si děti zakládají do barevných desek. Desky děti nosí domů, abyste mohli nahlédnout.
  • Děti mají při výuce možnost využívat různé pomůcky: kartičky se souhláskami, číselnou osu a tabulku s čísly do 100, kartičky s psacími písmeny . . . .Dá nám se Simonkou někdy hodně práce u některých dětí docílit, aby pomůcky při práci používaly. Někdo raději pláče nebo kouká, jestli se úkol náhodou sám nevyřeší.
  • Pokud děti řeší zadané úkoly, chodíme mezi nimi, upozorňujeme na chyby, nabádáme ke kontrole, znovu prohlédnutí, opakovanému přečtení textu . . . Děti mají k procvičování vždy i dostatek času dle svých individuálních potřeb. Mnohdy se však divíme, že část žáků ( naštěstí malá) tyto možnosti nevyužívá, i když by jim to pomohlo.

K výuce

ČJ

Tento týden budeme stále procvičovat psaní i, y po měkkých a tvrdých souhláskách. Na známku napíšeme doplňovací cvičení z Hravé češtiny s tímto učivem a opět ve čtvrtek diktát. Před každým psaním diktátu nebo doplňovacího cvičení na známku učivo vždy znovu procvičujeme a zopakujeme.

Diktát:

Jeník má rýmu. Kouká na přírodu a kamarády z okna. Je únor. Děti mají jarní prázdniny. Venku padá sníh a mrzne. Kluci a holky se koulují. Šimon a Jirka staví sněhuláky. Jeník už se těší, až nebude nemocný a také půjde ven.

Hodně se nyní soustředíme na práci s textem, s jeho přesným pochopením. Vyhledávání informací v textu některým dětem dělá problém. Mají pouze rámcové ponětí o přečteném. Některé čtou často povrchně a informace nevnímají. Tuto činnost budeme hodně procvičovat. Někdy je hodně těžké část dětí přimět k tomu, aby text podrobně i opakovaně četly a zamýšlely se nad jeho obsahem.

Ma

Tento týden budeme stále procvičovat dosud probrané typy příkladů, řešit s nimi slovní úlohy, řešení postupně zrychlovat. Děti mohou používat číselnou osu, ale nemělo by to být k řešení každého příkladu. Na číselné ose by se měly již bezpečně a rychle orientovat. Psala jsem, že dětem poskytujeme k práci dostatek času. Některé však pracují extrémně pomalu. Stihnou tak mnohem méně práce než ostatní. U známkovaných prací v ŽK Vám píšu, pokud se toto týká Vašeho dítěte.

V úterý napíšeme KP z probraných typů příkladů i slovních úloh.

Prvouka

Tento týden se budeme zabývat hospodářskými zvířaty a jejich užitkem.

V pondělí budeme psát kontrolní práci s těmito tématy:

měsíce v roce, jejich čísla a pořadí v průběhu roku, roční období, které měsíce patří do ročních období, který měsíc je v roce první, který poslední ………., dny v týdnu, co znamenají čísla v datu, orientace v měsících. Není možné, aby si stále některé děti pletly měsíce a roční období. Toto učivo by již všechny děti měly bezpečně ovládat. Téměř každý den si pojmy rozebíráme, datum vysvětlujeme. . .

Domácí úkol na pondělí

ČJ – Pracovní list ve žlutých deskách je určený k procvičení čtení s pochopením. Děti si musejí vždy každou větu pečlivě přečíst a zamyslet se nad jejím obsahem, potom doplnit chybějící slova do vět podle smyslu. Doplněný text plynule přečíst a zkontrolovat, že věty dávají smysl. Slova děti doplní psacím písmem.

Přeji Vám pěkný týden a doufám, že ještě ve škole vydržíme bez karantény. 

V. Smetanová