Jdi na obsah Jdi na menu

Informace pro rodiče k týdnu 8. 11. - 12. 11. 2021

4. 11. 2021

                     Informace pro rodiče k týdnu 8. 11. – 12. 11. 2021

  • V pondělí 1.11. jsme si všichni hezky den užili. Celou třídu jsme měli pěkně halloweensky vyzdobenou. Děti přišly ve strašidelných maskách, které si vzájemně nadšeně předváděly. Přinesly spousty dobrot, které byly opravdu nápaditě vyzdobené. Hráli jsme hry a děti plnily úkoly ve skupinkách na strašidelné stezce. Děti vypadaly radostně, tak se jim „strašidelné“ dopoledne snad líbilo. Velmi všem rodičům a jiným příbuzným děkuji za nápadité, výborné a mnohdy pracné pohoštění, které jste dětem připravili a opatřili dětem báječné masky.
  • Připomínám, že plavání začne až ve středu 24. 11. – doufám, že se nic nezmění vzhledem ke zhoršující se situaci s nemocí covid – 19. Zatím platí tento termín. Podrobnosti týkající se organizace plavání napíši v příští zprávě. Naprostá většina rodičů mi již poslala potvrzení o zdravotní způsobilosti dítěte, za což děkuji.
  • Ve čtvrtek 2. 12. bychom měli jet do divadla Minor na představení  „Dobré ráno, Viktore“. Také doufám, že se představení uskuteční. Budu Vás informovat.
  • Děti dostaly formulář – Souhlas s provedením testu . . .Podrobné informace od vedení školy jsem Vám poslala emailem. Vyplněný formulář potřebuji nejdéle v pondělí 8. 11. ráno, kdy se bude testovat.
  • Dětem průběžně připomínám správné dodržování hygieny a hlavně, jak mají zacházet s kapesníkem a rouškou. Velmi Vás prosím, abyste doma dětem stále zdůrazňovali správné dodržování hygieny. Děti by měly mít alespoň 2 roušky nebo respirátory, měly by si je ukládat do přihrádky v tašce. Často se roušky válejí po třídě a když jsou potom potřeba, žák ji nemůže najít.
  • Velmi děkuji všem rodičům dětí, které chyběly ve škole z důvodu nemoci za doplnění učiva.
  • V týdnu 15. 11. – 19. 11. proběhnou konzultační hodiny, bohužel opět online vzhledem k situaci s covid – 19. V půběhu příštího týdne Vám pošlu termíny, na které se budete moci přihlásit.

K výuce

V ČJ se nyní zabýváme významem slov ( slova významem nadřazená, podřazená, souřadná, antonyma a synonyma, slova vícevýznamová) – učivo je vysvětleno v učebnici na str. 29 až 36. Stále procvičujeme abecedu, psaní vlastních jmen a správné psaní věty. Velká písmena na začátku vět děti většinou píší již bez připomínání, u vlastních jmen velké písmeno dost často musím připomenout.

Děti hodně chválím za psaní vyprávění o tom, co dělaly o prázdninách a o víkendu. Věty se jim moc podařily.

Dětem, které byly ve škole, jsem v tomto týdnu napsala známku za plynulost čtení a práci s textem. Děti by měly každý den 15 – 20 minut číst správnou technikou nahlas, měly by již trénovat správnou intonaci a výrazné čtení s přednesem. Některé děti čtou poměrně plynule, ale jako by jim při čtení ubývaly síly. Ke konci věty je již není slyšet.. . . . Opět připomínám: Pokud žák ještě nečte všechna slova plynule nahlas celá a dlouho na slovo kouká, šeptá si jej pro sebe, konec slova odhaduje nebo vícekrát opakuje začátek slova, je to špatně. Musí delší slova číst bez šeptání a dlouhého koukání po částech nebo jej hláskovat ale rovnou nahlas.

V Matematice jsme začali počítat do 100. Orientace v číselném oboru dětem šla dobře. Počítání po desítkách také nedělalo problém. Děti dostaly tabulku s čísly do 100, kterou budou moci při počítání používat, nikoli však při opakování sčítání a odčítání do 20. Doporučuji, aby si děti do školy přinesly počítadlo do 100. Nyní se budeme věnovat rozkladu čísel na desítky a jednotky, porovnávání čísel a sčítání a odčítání desítek.

V učebnici je toto učivo na str. 26 – 31.

Každou středu máme vždy jednu hodinu geometrie. Učivo geometrie je v učebnici i v PS na zadních stránkách. Děti se učí správně držet pravítko a rýsovat podle něj lehce rovné čáry, což není pro všechny děti lehké.

Moc mě těší, že děti jsou v hodinách prvouky hodně aktivní. Posledním učivem byla příprava živočichů na zimu a důležitost starých stromů v lese. . . .

Domácí úkol na pondělí 8. 11.

Hravá čeština – opakování cv. 8, 9, 10 na str. 22

Víš, co čteš – str. 20, 21 – Děti natrénují čtení správnou technikou. Pečlivě vypracují všechny úkoly k textu.

Přeji Vám pěkný týden a hlavně ať jsme všichni zdraví.         Vlasta Smetanová